Var Lever Alpacas?

Även om alpacas var förekommande hittat i hela Sydamerika kom de från Peru. De finns längs foten av olika berg och höga platåer som Andesbana i Bolivia och foten av Cordillera Occidental och Cordillera Oriental. En mindre befolkning bor i Altiplano och längs floden Desaguadero-bassängen. Med tiden spred sig de till de sydamerikanska regionerna Argentina, Chile och Ecuador. I naturen lever alpacas i regioner med en höjd som sträcker sig från 9,840 till 15,750-fötter över havet. För närvarande finns över 350,000 alpacas i världen med den största besättningen som finns i Peru, Argentina, Bolivia, Ecuador och Chile. Några alpacor finns i Salar de Uyuni nära den hydrografiska regionen Titicakasjön.

Beskrivning av Alpacas

Alpacas är idisslare som klassificeras som medlemmar av Camelid-familjen. Familjen består av guanaco, ilama, vicuna och kamel. Vuxna alpacas är ungefär 3 fötter långa med en långsträckt nacke och ett litet huvud. Deras fötter har två tår fram och har mjuka dynor, en funktion som gör det lätt för dem att beta bekvämt med liten inverkan på marken. Djuren är väldigt mjuka men väldigt nyfikna, en karaktär assisterad av den långsträckta nacken. Det finns två raser av alpacas, Huacayas och Suri.

Huacayas Alpacas

Huacaya är den vanligaste rasen av alpakka. De har fluffigt, krusigt hår som ser ut som en nallebjörn. Arten tros ha levt i naturen i postkoloniala Peru för tusentals år sedan. Deras anpassning förbättras av deras tjockare täckning av fleece för att de ska kunna överleva i högre inställningar av Andes. Deras skrymmande, rundade utseende gör att de bevarar energi för att överleva i den kalla omgivningen.

Suri Alpacas

Denna ras utgör minoriteten i befolkningen. Deras vilda inhemska livsmiljö befann sig i Peru-Colombia. Deras vilda anpassning var främst i lägre attityd eftersom de inte krävde en mycket tjock fleece. Suri-rasen identifieras av lustigt vågigt hår som är länge, följaktligen låserna hänger lös mot marken.

Inhemska Alpacas

Alpacas tömdes ursprungligen av lokala indianer nära Andesbergen. På grund av värdet på fleece som täcker sina kroppar importerades de till olika stater i USA, Australien och i Förenade kungariket. För närvarande finns alpacas över hela världen där de uppföds för sin långa glansiga päls eller hålls som husdjur. Deras fleece kommer i 22-färger, vilket gör att tygtillverknings fabriker finner dem väldigt prestigefyllda. Peru är den ledande processorn och importören av Alpaca fiber.

Befolkning och bevarande

Antalet alpacas minskade drastiskt under den spanska invasionen runt 1532 på grund av förstörelsen av deras naturliga omgivning runt Andesberget. Resultatet var migration av de få återstående alpacorna uppe på berget där de anpassade sig mycket snabbt. De anpassar sig lätt till klimatförhållanden där temperaturerna förändras snabbt. Alpacas överlever bäst i höghöjdsregioner som är våta och fuktiga som de som finns i norra och västra sidan av Altiplano. Eftersom de är växtätare, anpassar de sig till platser där grönämne växer. Deras matsmältningssystem är indelat i tre fack där varje mage spelar en viktig roll för att omvandla mat till energi. Förmågan gör att de anpassar sig till bergiga förhållanden där ömt gräs trivs. Alpakorna är emellertid en hotad art, varför bevarande av deras naturliga livsmiljö är en prioritet.